SEMINARIER & TALARE

SEMINARIER

Lördag

1. Många instrument, en enda orkester – Anna Sophia Bonde

Finns bortom individualism och kollektivism en tredje väg? Ett seminarium om att ha sin identitet grundad i församlingen.

2. Upprättelse i Jesus – Vincent och Elin Ihlbergs

Vi bär alla på sår, besvikelser och trasighet av olika slag där vi är i behov av inre helande och läkedom. Jesus har kommit för att förbinda krossade hjärtan, befria och hela människor! (Luk 4) Detta seminarium är för dig som längtar efter att upptäcka mer av Faderns kärlek till upprättelse och befrielse, och/eller en längtan och kallelse att stå i sådan tjänst bland människor.

3. Simma mot strömmen – Tomas Nygren

Vad innebär det att vara kristen i vår postmoderna tid? När ska vi simma mot strömmen och när kan vi flyta med? Ett seminarium om kulturens utmaningar och möjligheter.

4. Mitt liv: en lovsång till dig – Pontus Adefjord

Musiken påverkar oss i både kropp, själ och ande.  Musiken vi lyssnar på är en del av vår identitet, likaså musiken vi tillber med. I detta seminarium utforskar vi musikens plats i liv och gudstjänst, teoretiskt i samtal men också praktiskt i spel och sång.

5. Min identitet i Kristus – Hans Weichbrodt

Heliga, barn, soldat, bröder, lerkärl, är några saker som Paulus använder för att beskriva vad de kristna är. Vad menar han och hur kan det hjälp mig?

6. Med Gud i småbarnsåren – Christoffer och Malina Abrahamsson

Vad händer med tron, Gud och det kyrkliga engagemanget när man får barn? I detta seminarium kommer vi att tala om hur lärjungaskapet kan se mitt bland sömnlösa nätter, lekparkshäng och almanackasavstämningar.

7. Samtal helt enkelt – Johan Lundgren

Detta seminarium blir ett öppet samtal som kommer att kretsa kring det som blivit aktuellt för oss när vi möts. Det kan handla tankar som väckts hos dig under konferensen, eller något annat viktigt som gruppen gemensamt bestämmer.

9. Pannkaksapologetik – Samuel Lundström

Pannkakaskyrkan (del av REACH) möter många unga när de missionerar på kvällar och festivaler runt om i Sverige, och får ofta chansen att dela tron. Vad går unga och tänker på? Vad är svårt att acceptera? Hur bemöter vi deras frågor? Ta del av erfarenheter av ”pannkaksapologetik för halvfulla svenskar”!

Söndag

10. Att våga prata om det som äter upp oss - Linda Martinson

Den psykiska ohälsan bland ungdomar ökar i Sverige och det är många som upplever att de mår dåligt. Ökade krav, stress, ångest är bara delar av vad problemen kan handla om. Hur kan vi som kyrka och enskilda individer backa upp och stötta? Hur kan vi jobba med detta enorma samhällsproblem på individ och gruppnivå och vända denna nedåtgående spiral? Välkommen till ett seminarium där vi vågar ta i ämnet, prata om det och förhoppningsvis ta med oss något som kan förändra en liten del av verkligheten.

11. Älska Herren av hela Facebook-konto - Att leva som kristen i en Post-Truth värld – Jacob Rudenstrand

Sverige utmärks i flera studier som världens mest sekulära och individualistiska land. Att vara kristen lärjunge i landet extremt har därför beskrivits av många som att stå med fötterna fast rotade i två isär-glidande båtar; kyrkan och arbetet/studierna/samhället. Går det att få ihop livet som kristen i en komplex tid?

12. Vardagskristendom - bortom ytlighet och rastlöshet - Mattias Nordström

Detta seminarium tar utgångspunkt i 2 Kor 5:16 som säger: ”Därför känner vi inte längre någon på ett ytligt sätt. Även om vi har känt Kristus på ett ytligt sätt, känner vi honom inte så längre.”

Vår tid är präglad av rastlöshet och ytlighet. Seminariet berör frågeställningar som:

  • Hur kan vi komma bortom ytligheten och rastlösheten som präglar vår samtid?
  • Vågar vi stanna upp och möta oss själva? Och Kristus?
  • Hur kan vi låta hjärtats tro fördjupas?

(Ett seminarium om lärjungaskap i vår tid.)

13. Naturalistisk världsbild - hur då? – Marie Larsson

Går det att leva utifrån en naturalistisk världsbild fullt ut, eller är det en omöjlighet? Det här seminariet kommer att handla om hur sanning och världsbild går ihop, och vilka luckor som finns i den naturalistiska synen på världen. Vi kommer att beröra frågor som fri vilja och moral och såklart ha tid för dina frågor och diskussion.

14. Allah = Gud? – Thomas Samuel

Ber kristna och muslimer till samma Gud? Vilka argument finns för och emot? Spelar det någon roll? – vårt samhälle är fullt av relativa sanningar.

TALARE

Hans Weichbrodt

Präst och förkunnare

Hans Weichbrodt är präst, eftertraktad konferenstalare och reser som inspiratör för Oasrörelsen. Han har undervisat på många bibelskolor runt om i Sverige.

Anna Sophia Bonde

Helsjöns folkhögskola

Anna Sophia Bonde är präst i Svenska kyrkan. Hon arbetar sedan 2014 på Helsjöns folkhögskola som bibellärare och är vid sidan av sin tjänst där även fri skribent och föredragshållare. Hon vill, med Guds hjälp, medverka till att Bibeln blir än mer läst, förstådd och älskad och vill också gärna bidra till att tron på Sanningen och objektiva värden blir alltmer synlig i svensk kristenhet idag.

Elin och Vincent Ihlberg

Kantor och präst

Vincent och Elin Ihlberg har i flera år lett upprättelsekursen ”Helad för att hela” i EFS i Mikaelskyrkan (numera EFS Mikaels). De längtar efter att se unga människor upprättade för att gå ut i tjänst för Guds rike.

Tomas Nygren

Lärare Johannelund

Är lärare i systematisk teologi vid Johannelunds teologiska högskola, här även arbetat som ungdomspastor i EFS. Han älskar skidåkning (när det är vinter) och leranimeringar – typ fåret Shaun (året runt).

Pontus Adefjord

Präststudent

Pontus Adefjord bor i Uppsala och är snart färdigutbildad präst i Svenska kyrkan. Tidigare har han arbetat som musiklärare samt i församling med barn, ungdomar och musik.

Christoffer och Malina Abrahamsson

Präst i Betlehemskyrkan och reporter på Dagen

Familjen Abrahamsson består av Malina, Christoffer och dottern Miriam på två år. Malina jobbar som featurerepporter på tidningen Dagen och Christoffer är präst i Betlehemskyrkan.

Samuel Lundström

Ledare Reach Sverige

Samuel är ledare för Reach Sverige och har bland annat varit med och startat upp Pannkakskyrkan. 

Linda Martinson

Ungdomssocionom Saronkyrkan Göteborg

Linda Martinson möter utifrån sitt yrke som ungdomssocionom i Saronkyrkan, Göteborg, dagligen ungdomar som kämpar med psykisk ohälsa och identitetsfrågor. Linda driver även ett företag som erbjuder monologföreställningar som berör just dessa svåra och livsviktiga ämnen.

Jacob Rudenstrand

Bitr Generalsekreterare SEA

Jacob Rudenstrand har jobbat för Svenska Evangeliska Alliansen sedan 2010 och är en flitig debattör och skribent i både kristen och sekulär media. Han brinner för att se kristen tro ta mer plats i det offentligheten. Han älskar att resa tillsammans med hustrun Hanna och sonen Simon, snart till Australien.

Mattias Nordström

Pastor Livets Ord

Mattias Nordström är pastor med inriktning mot Unga Vuxna på Livets Ord

Marie Larsson

Apologet

Marie Larsson har tidigare varit ordförande för föreningen Apologia. Efter sin examen i personalvetenskap har hon under det senaste halvåret studerat vidare i Australien.

Johan Lundgren

Präst EFS-kyrkan Skellefteå

Johan Lundgren är ungdomspräst i EFS i Skellefteå, med många strängar på sin lyra. Bland annat är han en uppskattad samtalsledare.

Thomas Samuel

Kaplan Frälsningsarmen. Tidigare imam

Tomas Samuel är kristen apologet, före detta jihadist och imam. Han lärde sig som ung koranen utantill och ledde böner och undervisade i moskén. Han har läst både muslimsk och kristen apologetik under olika skeenden i livet. I vuxen ålder blev han kristen och längtar efter att människor ska lära känna sanningen, Jesus. Idag arbetar Tomas som Kaplan i Frälsningsarmén.